Para Rehber

GSS için Gerekli Evraklar Nelerdir? Nereden Alınır?

GSS başvurusu için kaymakamlıktan alınan GSS başvuru formu, ikametgah belgesi, kimlik fotokopisi gerekir. Sonrasında vergi dairesine gidilip form imzalatılır. Mahalle muhtarına gidilip gerekli yerler doldurulur ve imzalatılır. En son işlem olarak bütün alanlar doldurulur ve kaymakamlığa teslim edilir.

Ayrıca ek olarak şu bilgiyi de verelim. Eğer yakınınızda kaymakamlık bulunmuyor ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kurumundan da gerekli belgeleri doldurabilirsiniz.

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Eğer ki gelir düzeyiniz yeterince yüksek değilse gelir testi başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunmalısınız. Başvuruda bulunurken ikametgah belgesi, GSS için gerekli belgeler ve vakıfın vereceği belge gerekli olacak. 

Burada gerekli belgeleri doldurduktan sonra kısa süre içerisinde gelir testi uygulanır. Gelir testi sonucuna göre her bireyin ödeyeceği prim miktarı belirlenir. Bunun sonucunda gerekli prim SGK’ya ödenir. Eğer ki vakıf üzerinden başvuru yapmak istemiyorsanız e-devlet üzerinden gelir testi başvurusuna katılabilirsiniz.

2021 GSS Primi Ne Kadar?

Brüt asgari ücretin üçte birinden fazlasını kazananların ödemesi gereken tutar %3 olarak belirlenmiştir. 2021 yılı itibari ile aylık prim tutarı 88,29 ₺ olmakta.

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

GSS olarak bilinen Genel Sağlık Sigortası, temel sağlık hizmetlerinden yararlanılması için gerekli ve temel sigortalardan birisi olmakta. 18 yaşından küçükler GSS primi ödemezler. 18 yaşın altındaki çocukların primleri devlet tarafından ödenir. Fakat son yıllarda yapılan bir çalışma ile 18 yaş üstü prim borçları silinerek 24 yaşına kadar olan gençlerin GSS prim borçları silinmiştir.

Normalde 18 yaşından büyükler GSS primi ödemek durumunda bulunmakta. Eğer ki 18 yaşından büyük bir bireyseniz ve çalışmıyorsanız belli ücret karşılığında sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası’nın Önemi Nedir?

Eğer ki Genel Sağlık Sigortası ödemiyorsanız veya bu sigortaya sahip değilseniz muayene, indirimli ilaç, yoğun bakım, tedavi gibi sağlık hizmetlerinden faydalanamazsınız. Her ne kadar hastanelere gitmeseniz de, sağlık hizmetlerinden pek faydalanmasanız da yine de tedbiri elden bırakmamalısınız. Eğer ki sigortalı olmadan hastaneye giderseniz yüklü miktarda ücretler ödemek zorunda kalabilirsiniz.